Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Αυτοδιοίκηση, Βουλή, Εκλογές 2014, Ομιλία-Επιτροπές, Πολιτική

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών»

26 Μαρτίου 2014 – 16:24

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου Υπουργείου Εσωτερικών «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών»

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Έρχομαι σε δύο άρθρα για τα οποία γνωρίζω ότι δώσατε μάχη, κ. Υπουργέ. Γνωρίζω ότι η μάχη στέφθηκε με επιτυχία μερικώς, λόγω του ότι στύλωσε τα πόδια ο περιβόητος κ. Στουρνάρας και αναφέρομαι στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Πρέπει να επανέλθουμε στο καθεστώς του αείμνηστου συναδέλφου μας, του Θανάση Νάκου. Οι προσαυξήσεις τότε σβήνονταν όλες χωρίς να υπάρχει η προϋπόθεση της εφάπαξ εισφοράς για να σβηστεί στο 100% και όχι αυτό που κάνετε ανάλογα το ποσό και τις δόσεις. Αυτό ήταν πραγματικά γενναία ρύθμιση.

Δεύτερον, τα πρόστιμα μειώνονταν κατά 70% – το έχετε στο άρθρο 52 – και το τριπλάσιο το κάνετε διπλάσιο. Θα μας το διευκρινίσετε αύριο αν είναι πράγματι μείον 75% στα πρόστιμα και θα πρέπει να δούμε τις πολεοδομικές παρεμβάσεις που ούτε στη ρύθμιση Νάκου περιλαμβάνονταν. Από την εμπειρία μου 8 χρόνια στο Δήμο σας λέω ότι δεν κατεδαφίζονται αυθαίρετα. Δεν μιλάω για μεγάλες αυθαίρετες κατασκευές. Εκεί είμαι κατηγορηματικός και έχω γκρεμίσει και εγώ. Ούτε γκρεμίζεται αυτό, ούτε πληρώνεται βεβαίωση προστίμου. Προτιμούν οι άνθρωποι αυτοί να τους βάλουμε ένα πρόστιμο και να νομιμοποιήσουν τη μικρή πολεοδομική παράβαση, ώστε και ο δήμος να εισπράξει και αυτοί να πάψουν να εκβιάζονται από τον όποιο υπάλληλο, ενδεχομένως, που πάει κάθε μέρα και τους χτυπάει την πόρτα.

Είναι λοιπόν τρεις παρατηρήσεις, που θέλω να δούμε. Εγώ θα επιμείνω για τις προσαυξήσεις. Εάν η Επιτροπή το δεχτεί το προηγούμενο καθεστώς και πάμε στην πλήρη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις χωρίς την κλιμάκωση, που έχετε εσείς, ξέρω ότι λίγο θα σας φέρουμε σε δύσκολη θέση, δεν νομίζω ότι «θα σκάσετε». Αφήστε να «σκάσει» ο κ. Στουρνάρας, άμα η Επιτροπή το αλλάξει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Δεν υπήρξε κανένα θέμα.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εντάξει, αφήστε να τα λέω εγώ. Εσείς λέτε «δεν υπήρξε κανένα θέμα», συμφωνούμε. Εγώ ξέρω ότι εσείς «βάλατε πλάτη». Το ξέρω αυτό το πράγμα. Το πήγατε μέχρι εκεί που μπορέσατε

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Επιμένω, δε θα είχα κανένα λόγο, αλλά…

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μέχρι εκεί που μπορέσατε. Ωραία, συνεργασία με τα Υπουργεία, αλλά όταν η Επιτροπή αποφασίσει διαφορετικά, τα Υπουργεία αναγκάζονται και αποδέχονται αυτό που η Βουλή ψηφίζει και τελειώσαμε. Εγώ, θα το φέρω στην ψήφιση κατ’ άρθρων, τη ρύθμιση Νάκου και σε ό,τι αφορά τις προσαυξήσεις. Με καλύψατε, εφόσον μας το διευκρινίσετε αύριο σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα. Εάν φθάνει στο 75% είναι μια καλή και γενναία ρύθμιση και μένουν και πολεοδομικές παρεμβάσεις.

Κλείνω, θα επιχειρηματολογήσω αύριο. Ακούστε, εγώ ξέρω ότι σας ζήτησαν οι δήμοι την εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών και ξέρω, γιατί υπάρχει το στραγγαλιστικό άρθρο του Καλλικράτη το 20 και 60. Πρέπει να δούμε μέσα στην αναθεώρηση της Υποεπιτροπής την κατάργηση του άρθρου, που είναι το 20 και 60, γιατί εδώ παρότι μέσα στο μυαλό το δικό σας θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι, «ανοίγει η κερκόπορτα» ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Δεύτερον, προσέξτε, τα ανταποδοτικά φέτος είναι έτσι, του χρόνου μπορεί να θέλει ένας δήμαρχος, να πει «απαλλάσσω τους τρίτεκνους και πολύτεκνους από τα ανταποδοτικά τέλη». Εάν έχει υπογράψει τον προηγούμενο χρόνο με την τράπεζα εκχώρηση των ανταποδοτικών, δεν μπορεί να το κάνει. Μπορεί να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο την επόμενη χρονιά. Είναι δεσμευμένο, να μείνουν τα ανταποδοτικά, όπως είναι τη στιγμή, που έχει υπογράψει με την όποια τράπεζα, παρότι ξέρω ότι μικρούς και μεσαίους δήμους τους εξυπηρετεί, αλλά τους εξυπηρετεί, γιατί υπάρχει το Ραγκούσιο άρθρο 2060, δεν θυμάμαι τώρα ποιο είναι αυτό στον Καλλικράτη, θα το βρω αύριο.

Επί του παρόντος αυτά. Εγώ, θεωρώ ότι είναι ένα καλό, καταρχήν, νομοσχέδιο, κ. Υπουργέ. Λύνει προβλήματα, που προέκυψαν στην εφαρμογή του Καλλικράτη και ελπίζω ότι και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, θα το κάνουμε ακόμα καλύτερο.

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.