Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Επίκαιρες ερωτήσεις, Ομιλία-Ολομέλεια, Πολιτική

Ορχήστρα των Χρωμάτων

17 Δεκεμβρίου 2013 – 12:22

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Συνεχίζουμε με την πρώτη υπ’ αριθμόν 2593/11-10-2013 ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικήτα Κακλαμάνη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Κακλαμάνη, έχετε το λόγο.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, επιτέλους συζητείται αυτή η ερώτηση. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την Ορχήστρα των Χρωμάτων -είμαι μέλος του συλλόγου «Φίλοι της Ορχήστρας των Χρωμάτων»- από τις 7 Ιουνίου 2013, κάνοντας ερωτήσεις και προς εσάς και προς το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν μου απαντάτε ποτέ ούτε το τότε Υπουργείο Πολιτισμού ούτε το τότε Υπουργείο Οικονομικών, που είναι το ίδιο. Γίνεται ο ανασχηματισμός και ξανακαταθέτω την ερώτηση. Το Υπουργείο Οικονομικών, με τη γνωστή του τακτική, με παραπέμπει σε εσάς, ενώ ήξερε ότι για να με παραπέμψει σε εσάς, έπρεπε το ίδιο να έχει αποφασίσει εάν θα έβγαζε χρήματα να δώσει σε εσάς, για να δώσετε στην Ορχήστρα των Χρωμάτων. Εσείς δεν μου απαντάτε. Καταθέτω επίκαιρη ερώτηση για δεύτερη φορά και ευχαριστώ που είστε εδώ σήμερα για να απαντήσετε.

Ακούστε: Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, που είχαν επιλέξει στη ζωή τους να είναι σεμνοί ακόμη και με τον τρόπο που πέθαναν και με τον τρόπο που ετάφησαν, αλλά που άφησαν πίσω τους ένα τέτοιο έργο που τους κάνει να μην τους ξεχνάμε ποτέ. Όλοι εμείς εδώ μέσα ή κάποιοι από εμάς, όταν μας ρωτούν σε καμμία συνέντευξη τι μουσική ακούμε και θέλουμε να ανεβάσουμε τις προσωπικές μας μετοχές, λέμε: «Μάνο Χατζιδάκι», αλλά τον έχουμε γραμμένο το Μάνο Χατζιδάκι κατά τα άλλα και κυρίως σε ό,τι αφορά το έργο του.

Πνευματικό παιδί και πολιτιστικό παιδί που άφησε πίσω του είναι αυτό, η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Για το τι αξίζει πνευματικά, μουσικά και πολιτιστικά η Ορχήστρα των Χρωμάτων δεν θα μιλήσω εγώ, ένας γιατρός, έχουν μιλήσει άλλοι. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Θα την αφήσουμε να πεθάνει –γιατί είναι στην εντατική- ή θα τη σώσουμε; Εσείς, ως Υπουργείο Πολιτισμού, τι απόφαση έχετε πάρει;

Το δεύτερο ερώτημα, στο οποίο περίμενα να έχει πάρει θέση το Υπουργείο Οικονομικών, είναι το εξής: Έχουν κάνει από τις 10 Απριλίου 2013 αίτηση να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουν από εκεί να πάρουν κάποια χρήματα. Καμμία απάντηση και από εκεί ούτε από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Θέλω, λοιπόν, σήμερα να ακούσω -και ελπίζω να ακούσω- ότι θα βγάλουμε την Ορχήστρα από την εντατική και όχι να την κηδέψουμε και αυτήν δίπλα στο Μάνο Χατζιδάκι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ (Υφυπουργός Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, γνωρίζουμε όλοι την ευαισθησία σας και για τα θέματα πολιτισμού. Πράγματι, θίγετε ένα πιεστικό ζήτημα, ένα πραγματικό θέμα που αφορά τον πολιτισμό μας, γιατί είναι αλήθεια πως η κρίση την οποία βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, όπως κάθε παρόμοια κρίση, πλήττει άνισα και ασύμμετρα τον πολιτισμό και τους φορείς του.

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων που ιδρύθηκε το 1989 από το Μάνο Χατζιδάκι είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο του σύγχρονου μουσικού μας πολιτισμού. Ο Μάνος Χατζιδάκις την ίδρυσε ως ένα επίλεκτο σύνολο με πρωτότυπο ρεπερτόριο, η οποία στην πορεία της μέσα στο χρόνο έχει παρουσιάσει στο κοινό πάνω από διακόσιες εκτελέσεις έργων, με πολλά από αυτά να είναι έργα Ελλήνων συνθετών, παραγγελίες της Ορχήστρας ή πρώτες εκτελέσεις.

Δυστυχώς, η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετώπιζε η Ορχήστρα από τα πρώτα της βήματα οξύνθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και μάλιστα μετά το 2010. Το πρόβλημα αυτό το κληρονομήσαμε ως νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι και αυτό το πρόβλημα να το αντιμετωπίσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε τη βούληση να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, προκειμένου η Ορχήστρα των Χρωμάτων να παραμείνει ζωντανή και να συνεχίσει να προσφέρει στον πολιτισμό μας. Είναι βούλησή μας να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ήδη, ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει επικοινωνήσει και έχει συναντηθεί και με τον κ. Στεφανάκη και με τον κ. Αλέξανδρο Λυκουρέντζο. Υπήρξε μία συνάντηση, όπου εξέτασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορχήστρα. Πράγματι, δεν έχει τη δυνατότητα ούτε ενημερότητα να πάρει, για να μπορέσει να εκταμιεύσει ακόμη και το μικρό ποσό των 50.000 ευρώ που, το 2013 είχε εγκρίνει, μετά από συνεννόησή μας, ο κ. Σταϊκούρας.

Είναι πολύπλευρα και πολύπλοκα τα προβλήματά της , αλλά για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα και του διευθυντού και των ελλείψεων που υπάρχουν στους μουσικούς, πρέπει να λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα.

Δέσμευσή μας, λοιπόν, είναι ότι θα λύσουμε τα προβλήματα αυτά, ώστε να μείνει ζωντανή αυτή η Ορχήστρα, αυτό το δημιούργημα του Μάνου Χατζιδάκι. Του το οφείλουμε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ευχαριστούμε.

Ο συνάδελφος κ. Νικήτας Κακλαμάνης έχει το λόγο.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν θα φύγω λιγότερο ανήσυχος απ’ ότι όταν ερχόμουν για να συζητήσουμε. Τα καλά λόγια ακούστηκαν. Κρατώ βέβαια τη δέσμευσή σας, αλλά εγώ δεν θα το αφήσω το θέμα. Εάν δεν δω ουσιαστική πρόοδο, θα αναγκαστώ και θα κάνω άλλου τύπου κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα ζητήσω να μου πείτε, τα τελευταία δέκα χρόνια πόσα λεφτά πήραν άλλες ορχήστρες, λιγότερο μάλιστα σημαντικές από την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Θα σας ρωτήσω πόσα λεφτά πήραν «μέγαρα» ή «καλύβες» και μετά αυτά θα τα βάλω σε σύγκριση ακόμη και με τις 50.000 ευρώ που είπατε, που δεν τις έβγαλε το Υπουργείο Πολιτισμού, κύριε Υφυπουργέ, εγώ τις έβγαλα, πηγαίνοντας τρεις φορές στον κ. Σταϊκούρα για άμεσα έξοδα, τα οποία σας τα έστειλε πράγματι ο κ. Σταϊκούρας και εσείς πράγματι δεν μπορούσατε, γιατί δεν είχε φορολογική ενημερότητα η Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Κάνω παρέμβαση στον κ. Μαυραγάνη και πάει η Γενική Διευθύντρια εκεί, τη στέλνουν στον κ. Θεοχάρη και ο κ. Θεοχάρης ξέρετε τι απήντησε; Ότι δεν είχε χρόνο για να τη δεχθεί, για να ακούσει το αίτημα. Ο μέγιστος τεχνοκράτης του Υπουργείου Οικονομικών δεν βρήκε δέκα λεπτά χρόνο για να ασχοληθεί με το θέμα! Και αυτά τα 50.000 τα έχετε και δεν  μπορείτε να τα δώσετε.

Δεν θα το αφήσω εγώ το θέμα, θα περιμένω να το φέρω με την καινούργια χρονιά. Δύο μήνες θα σας δώσω περιθώριο, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, για να δω αν αυτές οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν. Διαφορετικά, πείτε το μου στα ίσια να πάω να «ζητιανέψω» από το Ίδρυμα Νιάρχου ή απ’ όποιο άλλο Ίδρυμα. Θα πάω να «ζητιανέψω», αλλά δεν θα αφήσω να πεθάνει η Ορχήστρα των Χρωμάτων! Το οφείλω ως Έλλην, όχι ως πολιτικός, στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι και το οφείλουμε όλοι οι Έλληνες. Επειδή δεν είναι πλέον εν ζωή και επειδή δεν εδήλωνε κατ’ επάγγελμα δημοκράτης, ποτέ δεν πήρε ένα ευρώ για την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Και τώρα που πέθανε, λένε, βρήκαμε την ησυχία μας, άστην να σβήσει. Διότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Σκληρή, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, πάρα πολύ να δείτε και το θέμα του ΕΣΠΑ. Ωραία, αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχετε πακτωλό χρημάτων, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού τον ξέρουμε όλοι. Ενώ θα έπρεπε να ήταν από τους καλύτερους, είναι από τους χειρότερους, αν όχι ο χειρότερος. Δεν είμαι παράλογος και ξέρω τις δυνατότητες, αλλά τουλάχιστον κάντε μία διυπουργική –φωνάξτε, δεν ξέρω ποιος είναι ο αρμόδιος ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Μηταράκης- να δούμε με το ΕΣΠΑ, μήπως πάρουμε από εκεί τουλάχιστον λεφτά. Είναι ντροπή επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης να «πεθάνει» η Ορχήστρα των Χρωμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ευχαριστούμε.

Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ (Υφυπουργός Αθλητισμού): Κύριε συνάδελφε, και εμείς ως Έλληνες δεν θα αφήσουμε να «πεθάνει», να σταματήσει να λειτουργεί η Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Όπως σας είπα –και το ξεκαθάρισα πριν- είναι ένα πρόβλημα το οποίο το βρήκαμε. Το τι λένε οι άλλοι δεν ξέρω. Όμως, το τι λέμε εμείς είναι δεδομένο και η βούληση είναι δεδομένη, για να λυθεί το πρόβλημα και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη Ορχήστρα.

Υπάρχουν παραδείγματα επιτυχούς αντιμετώπισης τέτοιων σοβαρών προβλημάτων. Αναφέρω χαρακτηριστικά τη Λυρική Σκηνή. Και αυτή αντιμετώπισε προβλήματα, αλλά σήμερα βρίσκεται σε μία δυναμική πορεία. Μάλιστα, σήμερα παρουσίασε τον προγραμματισμό της για την προσεχή πενταετία, ένας προγραμματισμός που εξέπληξε πάρα πολλούς που θεωρούσαν τη Λυρική Σκηνή «τελειωμένη». Άρα, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι υπάρχει η βούληση από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και οι εντολές του Πρωθυπουργού είναι δεδομένες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως προς το θέμα του ΕΣΠΑ, στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Παναγιωτόπουλου ήταν παρούσα και η κ. Μενδώνη που χειρίζεται το ΕΣΠΑ- συζητήθηκαν τρόποι και διαδικασίες για το πώς μπορεί η Ορχήστρα να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Έτσι, λοιπόν και αυτή η παράμετρος εξετάζεται.

Πιστεύω με τη συνεργασία των ανθρώπων της Ορχήστρας που υπάρχει όπως σας είπα, με τη βούληση που είναι δεδομένη, θα καταφέρουμε να βρούμε μια λύση που θα διασφαλίζει ότι αυτή η σημαντική και ζώσα παρακαταθήκη του Μάνου Χατζηδάκι θα συνεχίζει να προσφέρει στην Ελλάδα. Άλλωστε, το 2014 είναι η χρονιά που συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από το θάνατό του. Άρα, το οφείλουμε όλοι μας στη μνήμη του, το οφείλουμε στο έργο του, το οφείλουμε στη μεγάλη του προσφορά στον πολιτισμό.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Και εμείς ευχαριστούμε.

Πιστεύω ότι θα τελειώσει αυτό το θέμα. Δεν ήθελα να παρέμβω, αλλά είναι ένα θέμα που μας προσβάλλει όλους και το έθεσε πολύ σωστά ο κ. Κακλαμάνης. Νομίζω ότι μεγαλύτερος δημοκράτης απ’ όλους μας ήταν ο αείμνηστος Χατζηδάκις.

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.