Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Αυτοδιοίκηση, Βουλή, Εκλογές 2014, Ομιλία-Ολομέλεια, Πολιτική

Παρέμβαση στη Βουλή για την τροπολογία σχετικά με την προεκλογική περίοδο

28 Απριλίου 2014 – 23:45

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις»

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:

Κύριε Υπουργέ, θέλω να μιλήσω για μια τροπολογία η οποία δεν σας αφορά σε ό,τι περιγράφεται ως προς την ουσία της, σας αφορά, όμως, διότι αποδεχθήκατε να μπει στο νομοσχέδιό σας. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι πάρα πολλές φορές έχω διαφωνήσει μαζί σας για την οικονομική σας πολιτική, ποτέ όμως δεν αμφισβήτησα την ευγένειά σας και την αξιοπρέπειά σας και ούτε τα αμφισβητώ.

Απορώ, λοιπόν, πώς δεχθήκατε να μπει αυτή η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών -άσχετη παντελώς και ευθύνη εδώ βεβαίως έχει και ο Πρόεδρος της Βουλής- στο δικό σας νομοσχέδιο, προκειμένου να διασωθούν υποψήφιοι δήμαρχοι ευνοούμενοι επίσημα της Κυβέρνησης και πιο επίσημα της Νέας Δημοκρατίας και κρυφοεπίσημοι, όπως και στην περίπτωση της Αθήνας που ο επίσημος είναι ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κρυφοεπίσημος είναι ο κ. Καμίνης. Το δεύτερο άρχισε τώρα να το αντιλαμβάνεται ο κ. Σπηλιωτόπουλος, γι’ αυτό κι έχασε την ψυχραιμία του και έχει αρχίσει να εκνευρίζεται.

Τι λέει, κύριε Πρόεδρε, αυτή η τροπολογία; Πάω στην αιτιολογική έκθεση: «Εξάλλου, ο εύλογος περιορισμός των εκλογικών δαπανών αποκλείει την πλειονοψηφία τους –εξαιρετικά ελληνικά!- από τη χρήση και πολλές φορές την κατάχρηση…». Έχουμε αττική σύνταξη εδώ. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Πάμε στο άρθρο. Εκεί αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της ως άνω προεκλογικής περιόδου των τριάντα ημερών -ακόμα και με την τροποποίηση που έκανε ο κ. Μιχελάκης πριν είκοσι μέρες, η προεκλογική περίοδος άρχισε στις 18 Απριλίου, σε μισή ώρα έχουμε 29 Απριλίου και ήδη το 1/3 των τριάντα ημερών έφυγε- και προκειμένου οι υποψήφιοι να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους και να τα μάθουν οι πολίτες, αίρεται ο περιορισμός των δύο εμφανίσεων σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και της μίας σε κανάλι τοπικής εμβέλειας.

Εδώ υπάρχουν υποψήφιοι που είκοσι μέρες προ των εκλογών, όπως ο κ. Σπηλιωτόπουλος, δεν έχουν παρουσιάσει πρόγραμμα. Πουθενά δεν το έχει αναφέρει. Αυτός είναι ο λόγος, λοιπόν, που γίνεται;  Δεν είναι αυτός ο λόγος. Είναι μέσω του στραγγαλισμού των καναλιών -δεν ρίχνω καμία ευθύνη στους δημοσιογράφους- συγκεκριμένοι να βγαίνουν κάθε μέρα και κάποιοι άλλοι να μην βγουν ποτέ, όπως έχει συμβεί έως τώρα. Και εσείς το δεχτήκατε αυτό. Ο κ. Μιχελάκης να το βάλει σε νομοσχέδιο δικό του. Έφερε δύο νομοσχέδια. Έπρεπε, δηλαδή, να φτάσουμε στο «παρά πέντε», να καταλάβουν οι επίσημοι υποψήφιοι ότι δεν θα εκλεγούν ούτε στην Αθήνα, ούτε στον Πειραιά, ούτε στη Θεσσαλονίκη και έντρομοι να φέρουν αυτή την τροπολογία;

Διότι αυτός είναι ο λόγος ο πραγματικός. Δεν θα διασωθούν ούτε με αυτήν την τροπολογία. Αυτό είναι σίγουρο. Όμως, πώς είναι δυνατόν ο Γιάννης ο Στουρνάρας να το δέχεται αυτό και να βάζετε την υπογραφή σας;

Εύχομαι και ελπίζω ότι θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για να δω τους συναδέλφους μου αν θα το δεχθούν αυτό το πράγμα, ανεξαρτήτως πτέρυγας. Είναι εντοπισμένο καθαρά για τις δημοτικές εκλογές και «φωτογραφίζει» συγκεκριμένα πρόσωπα. Τι να κάνουμε; Αν δεν σε θέλει ο πολίτης, δεν εκλέγεσαι. Δεν γλυτώνεις με τέτοιες «ντροπολογίες» και ως προς την ουσία και ως προς τη διαδικασία.

Υπάρχει ακόμα χρόνος να την απορρίψετε, κύριε Υπουργέ, και να μη τη δεχθείτε. Και σε αυτό το σημείο έχετε ευθύνη. Και σε αυτό το σημείο εγώ περιμένω να δω ότι δεν έχω πέσει έξω σε ό,τι αφορά την ευπρέπειά σας την πολιτική.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ γιατί ολίγον παράτυπα μου δώσατε τον λόγο καθώς έλειπα την κανονική ώρα.

Δείτε εδώ το βίντεο της παρέμβασης του Νικήτα Κακλαμάνη.

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.