Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Βουλή, Δελτία Τύπου, Ερωτήσεις, Πολιτική

Πωλούνται τα “κόκκινα” δάνεια των Ελλήνων σε fund των Σόρος και Πόλσον;

4 Δεκεμβρίου 2015 – 14:50

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ν. Κακλαμάνης: «Πωλούνται τα “κόκκινα” δάνεια των Ελλήνων σε fund των Σόρος και Πόλσον;»

To μείζον θέμα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων ελληνικών τραπεζών σε fund του εξωτερικού, ανάμεσα στα οποία φέρεται -σύμφωνα με δημοσιεύματα- να είναι και των πολυεκατομμυριούχων Τζόρτζ Σόρος και Τζον Πόλσον, φέρνει στη Βουλή, ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Συγκεκριμένα, με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ ζητεί να πληροφορηθεί, αν υπάρχει η δυνατότητα πώλησης των «κόκκινων» δανείων, που κατέχουν ελληνικές τράπεζες σε ξένα fund κι αν έχει ήδη υπάρξει συμφωνία.

«Εάν ναι, θα αφορά μόνο επιχειρηματικά δάνεια ή και στεγαστικά ακόμη και πρώτης κατοικίας και πως αυτή θα υλοποιηθεί;» είναι μία από τις πλέον απαραίτητες διευκρινίσεις, που τίθενται στην ερώτηση του Ν. Κακλαμάνη και η οποία αποτελεί φλέγον ζήτημα για εκατοντάδες χιλιάδων Ελλήνων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ     

ΠΡΟΣ: 1. Τον κ. Υπουργό  Οικονομικών. 2. Τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

ΘΕΜΑ: Πώληση κόκκινων δανείων σε ξένα επιχειρηματικά Fund.

Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν τα δημοσιεύματα, που αναφέρουν, ότι η κυβέρνηση, οι Ελληνικές συστημικές τράπεζες και οι εκπρόσωποι της Τρόικα εξετάζουν τη δυνατότητα τα κόκκινα δάνεια των Ελληνικών τραπεζών να μπορούν να πωληθούν σε ξένα funds και μάλιστα χωρίς εξαιρέσεις και κατηγοριοποιήσεις.

Πρόκειται για εξειδικευμένα fund, τα οποία σε συνεργασία με τις τράπεζες θα πρωταγωνιστήσουν στο «ξεκαθάρισμα» των δανείων που δεν εξυπηρετούνται μέσω της ανάθεσης σε αυτά της διαχείρισης ή και της άμεσης πώλησης τους. Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι μαζί με τα κόκκινα δάνεια δεν αποκλείεται να υπάρξει και παραχώρηση «πακέτων» χορηγήσεων, ιδίως κλάδων που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως ο τουρισμός ή η ναυτιλία. Σύντομα, μετά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλοποίησης, με την οποία έχει αυξηθεί υπερβολικά η συμμετοχή αλλοδαπών εταιρειών στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των Ελληνικών τραπεζών, τα αλλοδαπά κεφάλαια θα έχουν αυξημένο ρόλο στις διαδικασίες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται στον τύπο, τουλάχιστον τρεις εταιρείες μεγάλων ξένων funds, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να τους δοθεί άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων επιχειρηματικών ή και ενδεχομένως και στεγαστικών. Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες φαίνεται πως είναι και η Soros Fund Management, ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος και η Paulson and Co, η οποία ανήκει στον Αμερικανο επενδυτή Τζον Πόλσον. Οι δύο παραπάνω εταιρείες διαχειρίζονται παγκοσμίως η πρώτη συνολικά πάνω από 30 και η δεύτερη περίπου 23 δισεκατομμύρια.

Κατά συνέπεια, όλες οι παραπάνω πληροφορίες και διαρροές έχουν δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στους δανειολήπτες, επιχειρηματίες ή ιδιώτες που έχουν στεγαστικά δάνεια, καθώς αναμένουν από την κυβέρνηση να λάβει τις τελικές της αποφάσεις για αυτό κρίσιμο για την οικονομία ζήτημα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

-Θα δοθεί η δυνατότητα να πωληθούν τα κόκκινα δάνεια Ελληνικών τραπεζών σε ξένα Fund; Έχει υπάρξει συμφωνία με συγκεκριμένα fund; Εάν ναι, θα αφορά μόνο επιχειρηματικά δάνεια ή και στεγαστικά ακόμη και πρώτης κατοικία και με ποιος όρους και προϋποθέσεις θα υλοποιηθεί;

-Εξετάζεται η δυνατότητα μαζί με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια να υπάρξει και παραχώρηση «πακέτων» χορηγήσεων, ιδίως κλάδων που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως ο τουρισμός ή η ναυτιλία;

ΑΘΗΝΑ  3-12-2015

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

 

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.