Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

«Realnews»

3 Ιουνίου 2018 – 10:31

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Real News».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Όλα δείχνουν πως είμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό. Αν έρθει στη Βουλή μια πρόταση στην εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου τι θα κάνετε ως ΝΔ; 

«Ξεκαθαρίζω ότι πέρασαν 10 χρόνια από την ημέρα που ο Κ. Καραμανλής, η Ντ. Μπακογιάννη και ο Β. Μεϊμαράκης έθεσαν θέμα Βέτο αν οι «φίλοι» μας στο ΝΑΤΟ επέμεναν για την ένταξη των Σκοπίων, χωρίς να έχει επιλυθεί όχι το όνομα αλλά κανένα από τα προαπαιτούμενα του αλυτρωτισμού τους. Τη θέση αυτή μπορεί να την θυμήθηκαν σήμερα κάποιοι γιατί τους βολεύει αλλά για μας μετά από 10 χρόνια τα πάντα ξεκινούν από μηδενική βάση… Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Πρώτα ψήφιση νέου συντάγματος στα Σκόπια (αυτό χρειάζεται τουλάχιστον 6 μήνες) και μέχρι τότε καμία συζήτηση για το όνομα. Αν ο κ. Τσίπρας τολμήσει να φέρει κάποιου τύπου ενδιάμεση συμφωνία, η απάντηση είναι μονολεκτική: ΟΧΙ. Είναι ντροπή η όποια ενημέρωση για το «Μακεδονικό» να προέρχεται από τους Σκοπιανούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά συνενόχους. Ας τους αναζητήσει αλλού, όχι όμως στην παράταξή μας.»

Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση από το Σκοπιανό;

«Ναι, αυτό μπορεί να συμβεί, κυρίως με απώλεια της πλειοψηφίας μέσα στη Βουλή. Η κυβέρνηση, αν τολμά, ας χαρακτηρίσει τη σχετική με το θέμα ψηφοφορία και ως ψήφο εμπιστοσύνης…»

Γιατί επιμένετε να ζητάτε εκλογές αφού η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας;

«Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δηλώνει εμφατικά ότι «εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019». Μέχρι στιγμής, για ότι λέει, ότι δεσμεύεται, ότι υπόσχεται με μεγάλη έμφαση, πράττει τα ακριβώς αντίθετα. Θα χρειαζόμουν τις μισές σελίδες της “Realnews” για να απαριθμήσω πόσα ΝΑΙ έγιναν ΌΧΙ και το αντίθετο. Στο μόνο που έδειξε απίστευτη συνέπεια είναι η υποταγή της στους δανειστές μας και ότι απορρέει από αυτούς»

Αν έρθετε στην κυβέρνηση θα τηρήσετε μέχρι κεραίας τις μνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας ή υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης;

«Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι Τσίπρας. «Θα δεσμευθώ μόνο για όσα είμαι σίγουρος ότι μπορώ να κάνω», είπε ο Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του. Δηλαδή: α) Μείωση φορολογίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μέσα σε 2 χρόνια, β) μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30%, γ) Άμεση επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% δ) Κίνητρα για ουσιαστικές επενδύσεις, που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Πιστεύουμε απόλυτα στην επιτυχία αυτού του μείγματος και τότε ναι, θα μπορούσαμε να επαναδιαπραγματευθούμε, με επιτυχία, την αλλαγή των ψηφισμένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξοντωτικών μέτρων για τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους»

Τελικά την Αθήνα το 2008 την έκαψε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Σας ρωτάω γιατί τότε εσείς ήσασταν δήμαρχος Αθηναίων;

«Κανείς δεν έζησε εκείνα τα γεγονότα όπως εγώ, που ήμουν Δήμαρχος της πόλης των Αθηναίων. Ένας πολύχρωμος πολιτικά όχλος ακόμη και ποινικοί κατάδικοι και παράνομοι μετανάστες είχαν παρεισφρήσει, έκαιγαν, έσπαγαν, λεηλατούσαν κι εγώ -μαζί με τα παιδιά του δήμου- ακολουθούσαμε από πίσω, μαζεύοντας τα  συντρίμμια, ώστε την επομένη ημέρα η πόλη να είναι σχετικά προσβάσιμη. Τι να πρωτοθυμηθώ; Το κάψιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου (δεν τους πέρασε, έστησα άλλο, που το περιφρουρούσαν εργαζόμενοι) την επίθεση στο Δημαρχείο, το «περιβόητο» ημερολόγιο της «Αυγής» γεμάτο μίσος και διχαστικά συνθήματα, όπως το «Καραμανλής ή Χάος; Χάος»; Και για όλα αυτά ο τότε ΣΥΡΙΖΑ που ήταν; Τουλάχιστον σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου απουσίαζε…»

Μετεκλογικά μόνο με το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσατε να συνεργαστείτε; 

«Στόχος της ΝΔ είναι όχι απλά η πρώτη θέση αλλά η αυτοδυναμία της μετά το άνοιγμα της κάλπης. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τον Λαό για την αναγκαιότητα μιας ισχυρής και αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Βεβαίως, το έχει πει πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης ότι θα επιδιώξουμε ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ευρύτερες συνεννοήσεις και συνεργασίες. Δεν γνωρίζουμε πόσα και ποια κόμματα θα είναι στη νέα Βουλή. Βεβαίως το ΚΙΝ. ΑΛ. είναι ένας μελλοντικός συνομιλητής μας. Άλλο πράγμα όμως προσκαλώ για διάλογο και συνεργασία κι άλλο παρακαλώ για όλα αυτά. Ο μεγαλοϊδεατισμός στην πολιτική δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος»

Πρώην γαλάζια στελέχη όπως η Κατερίνα Παπακώστα κι ο Ευάγγελος Αντώναρος δείχνουν έντονη κινητικότητα. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα δεξιά της ΝΔ

«Υπάρχουν ήδη τρία που αυτοχαρακτηρίζονται ως εκφραστές της «Δεξιάς». Δεν φθάνουν; Η πολιτική φύτρα της μεγάλης Κεντροδεξιάς παράταξης είναι η ΝΔ. Σε αυτή περιμένω να επιστρέψουν και οι δύο συνυποψήφιοι που αναφέρατε. Είναι φίλοι μου αλλά σίγουρα διαφωνώ με πολλά που λένε τον τελευταίο καιρό. Νομίζω ότι το ραγισμένο γυαλί μπορεί να κολλήσει, το σπασμένο όμως ποτέ… Η σιωπή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πράγματι «χρυσός»…»