Βουλή – Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης – Δραστηριοποίηση ΜΚΟ στα ελληνικά νησιά
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Δ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικήτα Κακλαμάνη προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την ανεξέλεγκτη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στα νησιά του Αιγαίου.
(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Σειρά έχει η τέταρτη με αριθμό 464/1-2-2016 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Δ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικήτα Κακλαμάνη προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την ανεξέλεγκτη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στα νησιά του Αιγαίου. Κύριε Πρόεδρε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι αντικείμενο της σημερινής μου ερώτησης δεν είναι η σημαντική προσφορά και το αξιόλογο έργο που επιδεικνύουν αρκετές από τις ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες, αλλά η ανεξέλεγκτη δράση πολλών -περισσότερων από τις πιστοποιημένες- ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου.
Το ερώτημα αυτό το είχα κάνει σε εσάς και τον κ. Τόσκα πριν δύο μήνες και ανέφερα συγκεκριμένες καταγγελίες, τις οποίες είχα συλλέξει από τους πολίτες της Λέσβου και όχι μόνο από τους απλούς πολίτες. Κι ενώ εσείς με απόλυτα σαφή τρόπο –κάτι το οποίο εμένα δεν με εξέπληξε γιατί σας ξέρω- μου είπατε πως, «ΣΕ ό,τι αφορά το δικό μου Υπουργείο συνεργαζόμαστε με τις εξής τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» -με το όνομά τους, τα στοιχεία τους κλπ.- ο κ. Τόσκας, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες που είχα στην ερώτηση, μου απαντά επί λέξει το εξής: «Από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου συγκροτήθηκε ειδικό κλιμάκιο για τη διενέργεια έρευνας αναφορικά με τη δραστηριοποίηση των αναφερόμενων στην εν λόγω ερώτηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη νήσο της Λέσβου.».
Επανήλθα στον κ. Τόσκα μετά από δύο μήνες για να δω αν ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και ποια είναι τα πορίσματα αυτού του ελέγχου. Απάντηση δεν πήρα. Κανονικά σήμερα έπρεπε να είναι εδώ ο κ. Τόσκας να μου απαντήσει. Εν πάση περιπτώσει, όμως, καλύτερα που είστε εσείς.
Θέλω να ξέρω, λοιπόν, τα εξής: Στο πλαίσιο που εμπλέκεται το δικό σας Υπουργείο, στο συγκεκριμένο ερώτημα το οποίο θέτω, έχετε να μου πείτε αν έχει ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος; Είναι τριάντα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκ των οποίων οι δεκαπέντε είναι πιστοποιημένες, κάνουν σωστά το έργο, βοηθούν, ενώ οι άλλες δεκαπέντε δεν είναι πιστοποιημένες; Κι αν δεν είναι, γιατί είναι πάνω στο νησί; Παίρνουν λεφτά; Από πού παίρνουν λεφτά; Πόσα λεφτά; Ποιος τα διαχειρίζεται; Ποιος τα ελέγχει; Πού πάνε;
Αυτά, όσον αφορά την πρωτολογία και θα επανέλθω, ανάλογα και με την απάντησή σας, στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ιωάννης Μουζάκης έχει τοΝ λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):Ο κ. Κακλαμάνης θίγει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με το πώς μπορούμε να συνδυάσουμε τη μεγάλη προσφορά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των οργανώσεων εθελοντών, αλλά και των αυτόνομων εθελοντών, χωρίς να απωλέσουμε την εθνική μας κυριαρχία, γιατί αυτή είναι η ουσία του ζητήματος.
Οφείλω, λοιπόν, να σας πω ότι αυτό το οποίο διαπιστώνουμε και συμφωνούμε, κύριε Κακλαμάνη, είναι ότι για ένα χρονικό διάστημα υπήρχε η δυνατότητα μέσα σε αυτόν πανικό, το ξάφνιασμα, να έρθει όποιος θέλει, να ισχυριστεί ό,τι θέλει και να κάνει ό,τι θέλει.
Κάνουμε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επανάκτησης του ελέγχου σε αυτήν την κατάσταση.
Θα καταθέσω για τα Πρακτικά κάποια έγγραφα. Έχουμε ξεκινήσει ένα πείραμα στη Μυτιλήνη, το οποίο πιστεύω ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις 15 του Μάρτη. Κανονικά, τώρα θα κάναμε συνάντηση πάλι γι’ αυτό, αλλά έρχεται το Summit του Πρωθυπουργού και το DG Home το δικό μου και δεν θα μπορέσω να είμαι.
Έχουμε φτιάξει μία επιτροπή όπου συμμετέχει το Λιμενικό και η Αστυνομία, συμμετέχει το Υπουργείο μου, ο Ιατρικός Σύλλογος της περιοχής. Έχουμε εφοδιάσει με ενιαία φόρμα, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί και να δοθούν στοιχεία από όλες τις οργανώσεις. Μέσω του Υπουργείο Εξωτερικών έχουμε στείλει αυτές τις φόρμες σε όλες τις πρεσβείες και έχουμε δηλώσει στα αντίστοιχα Υπουργεία των άλλων χωρών, ότι ουδείς πλέον δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αν δεν διαπιστευθεί, εάν δεν κάνει, δηλαδή, το αυτονόητο, αυτό που κάνω εγώ όταν πάω στην Ουγκάντα.
Κύριε Κακλαμάνη, είναι δύσκολο να επανακτήσεις κάτι που χάθηκε μέσα σε αυτόν τον πανικό. Εγώ θέλω να σας πω ότι πέρα από κυβερνητικό είναι και προσωπικό μου στοίχημα, γιατί έχω περάσει πολλά χρόνια της ζωής μου σε αυτούς τους χώρους και ξέρω τι μπορεί να υπάρχει από πίσω και πού μπορεί να είναι το επικίνδυνο.
Θέλω να πιστεύω ότι στις 15 Μάρτη θα έχουμε κάτι πιο θετικό από αυτό που σας λέω σήμερα. Σας βεβαιώνω πάντως ότι ήδη κινείται ο τροχός προς αυτή την κατεύθυνση όχι πια θεωρητικά, αλλά πρακτικά. Η Αστυνομία πηγαίνει, δίνει χαρτιά, μοιράζει χαρτιά και τους προειδοποιεί ότι μετά από λίγο δεν θα μπορούν να δουλέψουν αν δεν έχουν διαπιστευθεί.
Κάνουμε, λοιπόν, μία σοβαρή προσπάθεια. Είναι δύσκολη, γιατί έχει χαθεί καιρός. Έχετε δίκιο. Ελπίζω ότι θα πετύχουμε.
(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ιωάννης Μουζάλας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Κακλαμάνη, έχετε τον λόγο.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, παρέλκει, επομένως, μετά την απάντησή σας, την οποία θεωρώ εξαιρετικά ειλικρινή, να καθίσω να διαβάσω το τι είχα συλλέξει εγώ πηγαίνοντας στη Λέσβο.
Εμμέσως πλην σαφώς, δεν ήταν ανάγκη να ονοματίσετε τις έκνομες δράσεις κάποιων ΜΚΟ –τονίζω, κάποιων ΜΚΟ-, το παραδεχθήκατε. Θα περιμένω στις 15 Μαρτίου, όπως είπατε, να παρουσιαστεί στη Βουλή –όχι σε εμένα, στη Βουλή- το πόρισμα όλων αυτών των προσπαθειών. Δράττομαι, όμως, τώρα της ευκαιρίας και θεωρώ ότι μου απαντήσατε. Μακάρι -θα ένοιωθα και πιο ευχαριστημένος- να μου λέγατε, «έχετε κάνει λάθος» ή «οι πληροφορίες σας είναι λάθος και λειτουργούν όλα άψογα».
Μέσω της ειλικρινούς απάντησής σας, όμως, κάνω και μια τοποθέτηση γενικότερη, για να σας πω ότι η Κυβέρνηση οφείλει να εκμεταλλευτεί –μπορώ να μιλήσω για το κόμμα μου μόνο, αλλά νομίζω ότι εκφράζω και τη συντριπτική πλειοψηφία- ότι στο θέμα αυτό και άσχετα από το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και ποια λάθη μπορεί να έχουν γίνει –κι έχουν γίνει πολλά- από την Κυβέρνηση, υπάρχει εθνική ομοψυχία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των «φίλων» μας της Ευρώπης. Και τονίζω το «φίλων» μας της Ευρώπης –τονίζω ότι το θέτω εντός εισαγωγικών- και συνεταίρων μας στην Ευρώπη –αφήστε τους δανειστές-, οι οποίοι κοιτάνε πλέον τα του οίκου τους. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα έξω από αυτά. Στοχοποιούν την πατρίδα μας. Ναι, έχουμε αργήσει, έχουμε κάνει λάθη. Ελπίζω, όμως, ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί. Και θέλω να δω τι θα κάνουν αυτοί μετά. Και να μην ψελλίζουν και ψιθυρίζουν και παραξενεύονται για την αύξηση ακραίων πολιτικών σχηματισμών, πολύ περισσότερο των κομμάτων του ευρωσκεπτικισμού.
Οι ρομαντικοί ευρωσκεπτικιστές –και είμαι τέτοιος εγώ, κύριε Υπουργέ, ανέκαθεν ήμουν, δεν έγινα τώρα- είμαστε αυτοί που πραγματικά αγωνιούμε για την Ευρώπη. Εξάλλου, αν θα μπείτε και στο λεξικό του Μπαμπινιώτη, θα δείτε ότι «ευρωσκεπτικιστής» σημαίνει αυτός που σκέφτεται για την Ευρώπη, αυτός που αγωνιά για την Ευρώπη, για το σήμερα και το αύριο της Ευρώπης. Δεν είναι ο αντιευρωπαϊστής που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν. Απλά, το χρησιμοποιούσαν ως άλλοθι, πίσω από το οποίο εκρύβοντο.
Εδώ, σε αυτό το θέμα, όταν θα πηγαίνετε έξω, θα πηγαίνετε εκπροσωπώντας το 90%, τουλάχιστον, του ελληνικού Κοινοβουλίου, απ’ ό,τι έχω καταλάβει. Το τι λέμε εσωτερικά είναι άλλη ιστορία. Έξω, όμως, είναι αυτό.
Με αυτό το πνεύμα έγινε και αυτή η ερώτηση. Και σε ό,τι με αφορά και ό,τι αφορά το κόμμα μου, στην προσπάθεια να εξυγιάνετε αυτό το πράγμα, θα έχετε την πλήρη υποστήριξή μας.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του Δ’ Αντιπροέδρου της Βουλής)
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με αυτό μόνο: Έτυχε -το είδα, κύριε Υπουργέ- όταν με πήγαν στις επίμαχες παραλίες, να έρχεται εκείνη την ώρα βάρκα. Και είδα με τα μάτια μου να υπάρχουν δύο βανάκια απ’ έξω. Είδα με τα μάτια μου κάποια ΜΚΟ –δεν ξέρω ποια ήταν- να παίρνει λεφτά για να μπουν στα βανάκια αυτοί που ήρθαν, για να τους πάνε στο κέντρο της πόλης. Αυτό το είδα εγώ. Δεν μου το κατήγγειλε κάποιος.
Γι’ αυτό προχωρήστε το. Πιέστε και το Υπουργείο, γιατί δεν είναι τόσο δική σας δουλειά αυτή. Αυτά εμπίπτουν ενδεχομένως και σε εγκληματικές πράξεις. Είναι κυρίως του Υπουργείου των ενστόλων, του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης. Ορθώς είναι αυτή η σύνδεση. Και καλώς βάλατε και τον Ιατρικό Σύλλογο, γιατί καπηλεύονται –απ’ ό,τι μου κατήγγειλαν- μέχρι και δομές του ΕΣΥ στο νησί και δεν ήξεραν καν εάν ήταν γιατροί αυτοί που έμπαιναν εκεί να προσφέρουν υπηρεσίες.
Ευχαριστώ, λοιπόν, για την απάντησή σας. Και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, θα έχετε την πλήρη συμπαράσταση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Και εμείς ευχαριστούμε. Μακάρι να μπορούσαν να λυθούν όλα τα πολιτικά προβλήματα από το λεξικό του Μπαμπινιώτη, κύριε Κακλαμάνη. Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):Ευχαριστώ, τον κ. Κακλαμάνη.
Ένα βάρος μου προσθέτει ο σαφής, αλλά ευγενικός σύναμμα, τρόπος που απαντήσατε. Και ελπίζω να μπορέσω να το κουβαλήσω στις 15 του Μάρτη και να καταθέσω στη Βουλή ότι έχει ξεκινήσει μια δουλειά πια στην πράξη πάνω σε αυτό το πράγμα. Συμφωνώ σε όλα. Πιστέψτε με, θα χρησιμοποιήσουμε τη βοήθειά σας έτσι κι αλλιώς.
Πρόσφατα σχόλια